top of page
Γκουνταρούλης Δήμος 3.jpg

ΔΗΜΟΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΥΛΗΣ, βιολοντσέλο

Ο βιολοντσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης είναι ένας πολύπλευρος και ιδιαίτερα δραστήριος καλλιτέχνης, ο οποίος ανήκει σε μια γενιά μουσικών που παίζουν με την ίδια άνεση και ποιότητα διαφορετικά στιλ, τόσο σε ιστορικά όσο και σε σύγχρονα όργανα. Κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης μουσικής πορείας του έχει κληθεί να συμμετάσχει σε αναρίθμητες περιοδείες και ηχογραφήσεις, παίζοντας με κορυφαίους μουσικούς και σύνολα κλασικής, μπαρόκ και τζαζ/αυτοσχεδιαζόμενης/λαϊκής μουσικής ανά τον κόσμο, μετρώντας συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες από διάφορους χώρους της τέχνης.

 

Γεννήθηκε το 1970 στη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μελέτησε τσέλο με τους Γιώργο Μανώλα, Ιβάν Μπιάνκι και Ρούσι Ντράγκνεφ. Αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη διάκριση. Το 1988, σε ηλικία 18 ετών, έφυγε από την Ελλάδα με υποτροφία του γαλλικού κράτους και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του με τον Philippe Muller και την Reine Flachot. Εκεί ξεκίνησε να παίζει τζαζ και αυτοσχεδιαστική μουσική, εξερευνώντας νέες δυνατότητες και δημιουργώντας μια πρωτότυπη γλώσσα για το τσέλο που τον οδήγησε σε συνεργασίες με θρυλικούς μουσικούς, όπως οι Lee Konitz, Jackie McLean, Max Roach, Walter Bishop Jr, Horace Parlan, Stephane Grapelli. 

 

Το 1996 μετακόμισε στη Βραζιλία. Έκτοτε αφιερώθηκε στην ιστορική ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, μελετώντας κι εξερευνώντας το ρεπερτόριο για μπαρόκ και κλασικό τσέλο. Στην πορεία συνέπραξε με σημαντικά σύνολα και μουσικούς, όπως οι Anner Bylsma, Vera Beths, Nicolau de Figueiredo και το ολλανδικό ensemble Musica ad Rhenum, παίζοντας σε μεγάλες ευρωπαϊκές και βραζιλιάνικες αίθουσες και φεστιβάλ. Παράλληλα, εμφανίζεται συχνά ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες και ερμηνεύει σύγχρονη μουσική από όλο τον κόσμο. Έχει παίξει και ηχογραφήσει με πολλά βραζιλιάνικα γκρουπ και μουσικούς, όπως οι Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti, Naná Vasconcelos.


Υπήρξε επί μία δεκαετία καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Sao Paulo - UNICAMP. Το 2003 κέρδισε στη Βραζιλία το έγκυρο Βραβείο Carlos Gomes ως ο καλύτερος σολίστ της χρονιάς, ενώ το 2008 η ηχογράφησή του με τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του J. S. Bach έλαβε το Βραβείο Κουλτούρας “Bravo” (Prêmio Bravo de Cultura) για το καλύτερο CD κλασικής μουσικής του έτους. Το 2010 κέρδισε το Βραβείο του Συνδέσμου Βραζιλιάνων Κριτικών Τέχνης (APCA) με την Camerata Aberta, ένα ειδικευμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε με τον τσεμπαλίστα Nicolau de Figueiredo το διπλό άλμπουμ “Ο Χαμένος Τενόρος” με πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις μουσικής για violoncello piccolo, λαμβάνοντας ενθουσιώδεις κριτικές. Το 2012 διηύθυνε και παρουσίασε το πολυθέαμα “Logos – Dialogos / 6 Suites for violoncello solo and dance by J. S. Bach”, συνεργαζόμενος με έξι κορυφαίους βραζιλιάνους χορογράφους: Ismael Ivo, Deborah Colker, Luis Arrieta, Henrique Rodovalho, Jorge Garcia, Tíndaro Silvano.

 

Έπειτα από 27 χρόνια στο εξωτερικό, το 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται συστηματικά τόσο με την μουσική του 18ου αιώνα σε όργανα εποχής όσο με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, παίζοντας μοντέρνο και μπαρόκ βιολοντσέλο, καθώς και τετράχορδο ή πεντάχορδο βιολοντσέλο πίκολο. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται τακτικά με τους Σίμο Παπάνα, Βασίλη Βαρβαρέσο, Γιώργο Δεμερτζή και Μάρκελλο Χρυσικόπουλο. Εμφανίζεται τακτικά σε όλη την Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η δισκογραφία του, προσωπική και ως μέλος γκρουπ ή ως προσκεκλημένος σολίστ, περιλαμβάνει περίπου 40 cds.

Από το 2020 είναι μόνιμος καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

bottom of page